**Vegaanista ruokaa Helsingin ravintoloissa – herkullisia vaihtoehtoja lihansyöjillekin**

Kun kuulee sanan ”vegaani”, monelle tulee ensimmäisenä mieleen kasvisruoka ja eläintuotteiden välttely. Vaikka vegaaniruoka koostuukin pääosin kasvikunnan tuotteista, se ei tarkoita, että se olisi tylsää tai yksipuolista. Päinvastoin, vegaaniruoassa on valtavasti mahdollisuuksia ja se voi olla hyvinkin monipuolista ja maukasta. Helsinki on täynnä upeita ravintoloita, joissa voi päästä nauttimaan herkullisista vegaanisista annoksista. Tässä blogikirjoituksessa esittelen muutaman omista suosikeistani.

Vegaaniystävällinen ravintola Helsingissä
Helsinki on tunnettu ruokakaupunkina ja sieltä löytyykin lukuisia laadukkaita ravintoloita, jotka tarjoavat vegaanivaihtoehtoja ruokalistoillaan. Yksi omista suosikeistani on Kamu, joka sijaitsee Ullanlinnassa. Kamu tarjoaa helsinkiläisille modernia ja hyvällä maulla valmistettua ruokaa. Heidän vegaaniversionsa perinteisestä rutabagasta, ”rapeasta aikabucasta”, on makuuni yksi kaupungin parhaista. Myös heidän itsetehtyä pizzapohjaa vegaanisilla täytteillä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Toinen loistava vaihtoehto on Pursimies, joka sijaitsee Hietalahdessa. Pursimies on tunnettu erityisesti vegaanibrunssistaan, joka kuuluu mielestäni kaupungin parhaimpiin. Brunssilla pääsee nauttimaan erilaisista vegaanisista herkuista, kuten vegemunakkaista, hummuksesta ja makeista leivonnaisista. Tosin, kannattaa varata omanakin myös brunssipaikka, sillä Pursimiehessä on usein tungosta.

Kolmas suosikkini on Salomo, joka sijaitsee Kalliossa. Heidän vegaaninen lounasbuffet on todellinen herkkupöytä, jolla on tarjolla laaja valikoima erilaisia vegaanisia ruokia. Salaattipöydästä löytyy monenlaista tuoretta ja värikästä salaattia ja lämpimäksi annokseksi voi valita esimerkiksi pinaatti-artisokkahummukasta ja paahdetuista kasviksista.

Ruoanlaittoa vegaanin näkökulmasta
On todella positiivista huomata, miten vegaaniruokien suosio on kasvanut viime vuosina. Se on myös saanut yhä useammat ravintolat lisäämään vegaanisia vaihtoehtoja ruokalistoilleen. Tämä on iso askel kohti muutosta maailmassa, jossa eläintuotteet ovat pitkään olleet pääosassa ruokakulttuurissa.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että lihan jättäminen pois ruokavaliosta ei ole ollut vaikeaa. Sen sijaan, olen löytänyt paljon uusia ja mielenkiintoisia ruokalajeja ja olen innostunut kokeilemaan uusia reseptejä. Joidenkin mielestä vegaaniruoka voi olla tylsää ja yksitoikkoista, mutta itse olen huomannut, että vaihtoehtoja on loputtomasti. Lisäksi kasvisruoassa on paljon enemmän väriä ja makua kuin moni uskoisikaan.

Vegaaniruoanlaitto vaatii hieman totuttelua aluksi, mutta onneksi nykyään löytyy paljon apua ja inspiraatiota esimerkiksi erilaisilta bloggaajilta ja somekanavilta. Myös useammat ruokakaupat ovat lisänneet valikoimiinsa vegaanisia tuotteita, joten raaka-aineita ei enää ole vaikea löytää.

Vegemessut Helsingissä
Jos olet kiinnostunut vegaaniruoasta ja haluat tutustua laajemmin sen maailmaan, niin kannattaa suunnata Helsingin Messukeskukseen vuotuisille Vegemessuille. Sieltä löytyy paljon uusia tuotteita ja ruokalajeja sekä inspiroivia luentoja ja ruoanvalmistusnäytöksiä. Myös ravintoloita ja ruokakauppoja on paikalla esittelemässä omia vegaanisia tuotteitaan ja palveluitaan.

Vegaanius on kasvava trendi
Koska ympäristöasiat ovat yhä enemmän esillä ja puhutaan ilmastonmuutoksesta, on myös vegaaniruoan suosio kasvanut. Yhä useampi haluaa vähentää lihansyöntiä ja kokeilla uusia ja terveellisempiä vaihtoehtoja. Se ei myöskään tarkoita, että jokaisen pitäisi ryhtyä täysin vegaaniksi, mutta pienetkin teot voivat vaikuttaa ja yhä useampi ravintola tarjoaa nyt vegaanisia vaihtoehtoja ruokalistoillaan.

Yhteenveto
Vegaaninen ruokavalio on monipuolinen ja hyvänmakuisen ruoan ei tar